Menu Sluiten

Filo met Wis&Vis

Wat is filosofie? Wat is er zo leuk aan filosofie en waarom is het belangrijk om te doen? Gebruik de GRATIS filosofiekaartjes van Wis&Vis en ga een verrassend gesprek aan met kinderen.

levenskunst kinderen

Filosofie betekent in het Grieks: houden van wijsheid. En wijsheid is dan niet ‘ergens je mening over hebben’, maar juist ‘kennis hebben’. Een filosoof zoekt dus naar ware kennis. Iets wat waar is voor iedereen.

Filosoferen is ‘onderzoeken’. Je verdiepen in het hoe, wat en waarom van een bepaalde vraag. Je vraagt steeds hoe het zit, of hoe het zou kunnen zijn. Je onderzoekt steeds verder, door te vragen: klopt het? Daarbij kunnen je gevoel, je emoties en je mening een startpunt zijn. Wat voor universele uitspraken kun je doen naar aanleiding van dat individuele gevoel? Hoe kun je vanuit die verschillende, vergelijkbare concrete ervaringen een abstracte theorie vormen? Filosoferen gaat dus verder dan alleen het delen van gevoel, emoties en meningen. Je gaat deze ook onderzoeken.

Het is belangrijk om als leerkracht of begeleider de juiste toon en houding aan te nemen. Wees nieuwsgierig, open, eerlijk en oordeel niet. Filosofie is vrij denken. Dat betekent dat je jouw ideeën mag onderzoeken zonder rekening te hoeven houden met wetten, de regels of kaders. Je gaat op zoek gaat naar nieuwe ideeën en inzichten en daarbij nieuwe denkpaden.

Als je een nieuwsgierige, open en eerlijke houding aanneemt, voelen kinderen zich gezien. Het doorvragen is vaak juist wat een gesprek filosofisch maakt. Het betekent ook dat je niet eindeloos fantaseert. Je gaat kritisch, zorgvuldig en analytisch aan het werk.

Filosoferen levert niet altijd een sluitend antwoord op, maar wel inzicht en overzicht. En soms nieuwe vragen.

Start met filosoferen met de filosofiekaartjes. Download ze GRATIS.