Menu Sluiten

Wat is jouw talent?

Naast het ontwikkelen van ideeën, tips en lesmaterialen over talent, ontwikkel ik onder andere lesmaterialen voor een praktijkklas op een basisschool. Op deze school wordt in het kader van passend onderwijs één keer in de week een hele dag op een zeer praktische manier les gegeven aan kinderen die op deze manier leren en hun talenten inzetten.

Bij een bespreking over de opzet van deze lessen, kreeg ik een compliment van een collega. Iets in de trant van: “Wat doe je dat toch leuk. En hoe bedenk je het toch allemaal.” Ik wuifde de opmerking een beetje weg: “Ach, dat valt wel mee hoor. Er zijn vast meer mensen die dit zo kunnen.”

“Nou”, zei mijn collega, “niet iedereen kan dit op die manier.”

 Later dacht ik daar nog over na… Is dat echt zo? Zo bijzonder is het niet wat ik doe hoor. Maar toen viel het kwartje: Dit is mijn talent!

Talent is een gave, een natuurlijke aanleg. Talent wordt zichtbaar in dingen die je doet, in iets wat je uit jezelf goed kan, wat je moeiteloos doet en wat je energie geeft. Je hebt dus zelf misschien niet eens door dat het om je talent gaat, omdat het voor jou de normaalste zaak is, dat je het kan.

Je wordt je pas bewust van je talent als het wordt gezien. Dit ontstaat bijvoorbeeld doordat anderen het bij je zien. Of in relatie tot anderen, die jouw talent helemaal niet zo goed ‘kunnen’.

Je talent herkennen doe je zo:

Je kijkt uit naar de activiteit

Je geniet van wat je doet

Jij vind het ‘heel gewoon’ dat je dit kan

Je krijgt energie van wat je doet

Je zit in een ‘flow’

Talent is nog niet altijd meteen zichtbaar, je kunt het ontwikkelen.

Luk Dewulf is pedagoog, talentfluisteraar en coach en heeft verschillende boeken geschreven over talentontwikkeling. Hij zegt het volgende over talentontwikkeling: ‘Uit onderzoek blijkt dat doen waar je goed in bent en het inzetten van je talent leidt tot een hogere betrokkenheid en tot betere werkresultaten. Ook blijkt uit onderzoek dat het zelfde geldt voor het onderwijs. Kinderen die hun talenten inzetten, behalen betere resultaten, doen minder lang over hun studie en zijn minder afwezig. Wanneer de kinderen ook nog eens worden begeleid met een focus op het versterken en doen groeien van hun talent, worden de leerresultaten nog beter.’

Doen waar je goed in bent, leidt tot positieve emoties en geluk. Als je doet waar je goed in bent, ervaar je voldoening en plezier je kijkt met een tevreden gevoel op de situatie terug.

Dus zegt iemand tegen jou: Wat doe je dat goed. Leuk gedaan. Hoe heb je dat bedacht? Wuif het niet zomaar weg, laat het even bezinken en wie weet heb je een nieuw talent van jezelf ontdekt!

Bekijk ook de inspirerende TEDxtalk van Dewulf.

Posted in talent

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *