Menu Sluiten

Kernkwaliteit als talent

Denk even na: welke eigenschap van iemand anders kan jij niet uitstaan? Wat zou jij absoluuuut niet zó doen?

Weet je het? Mooi!

Als je dat scherp hebt, heb kan je je je talenten of kwaliteiten ook scherp hebben. Want tegenover elke allergie of uitdaging staat ook een kwaliteit!

Je kent misschien wel het kernkwadrant van Daniel Ofman. Als je dit op Google intikt krijg je oneindig veel hits. Niet zo verrassend; het is ook al weer een tijdje geleden dat hij dit introduceerde en er wordt nog steeds mee gewerkt.

Hieronder lees je  een korte weergave van het kernkwadrant.

Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot de kern van ieder persoon behoren. Het zijn sterke punten van mensen. Bijvoorbeeld: zorgzaam zijn, netjes kunnen werken, goed kunnen organiseren. Een kernkwaliteit herken je aan een bijzondere vaardigheid waarvan iemand zelf zegt: “Maar dat kan toch iedereen?”

Elke kwaliteit heeft zijn zon en schaduw kant, de schaduwkant heet de valkuil. Als je teveel van je kwaliteit inzet, wordt het je valkuil. Als je goed kunt organiseren, maar je doet het te veel, dan word je ‘overgeorganiseerd’: control freak.

Bij elke valkuil hoort een uitdaging. Dit is iets wat je meer zou mogen inzetten als je in je valkuil stapt. Het positief tegenovergestelde van dit gedrag. Een goede aanvulling op je kwaliteit, zeg maar. Bij de valkuil van control freak hoort de uitdaging, of het positief tegenovergestelde: flexibel zijn.

Als je doorschiet in het gedrag van je uitdaging, kom je bij je allergie. Waar kan je absoluut niet tegen? In dit geval is de allergie van ‘flexibel zijn’: ‘alles op zijn beloop laten’ of ‘maar kijken wat er gebeurt’.

En ja, als je bedenkt dat je als kwaliteit hebt: goed kunnen organiseren, dan is het logisch dat je een allergie hebt voor mensen die maar alles op zijn beloop laten.

kernkwadrant Daniel Ofman

Je kunt dus heel gemakkelijk je talent ontdekken, door te kijken naar wie of welk gedrag er in je allergie zit; waar kun je absoluut niet tegen? Draai het om en… je bent bij je talent!

Wie zit er in jouw allergie? En wat is jouw talent?

Posted in talent

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *